La Luna Rodars Ede

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen kun je verdelen in showrijden, formatierijden en het kunstrijden.

Showrijden
Showrijden is het solo, duo, kwartet of in een groep rolschaatsen op muziek waarbij kleding, passen, liften en sprongen één geheel vormen op muziek. Hier is originaliteit en artisticiteit een noodzaak.

Formatierijden
Het formatierijden is het in een groep uitvoeren van passen in patronen op muziek. Men maakt gebruik van verschillende armgrepen. Bij het formatierijden is het doen van sprongen of liften verboden. Tijdens het nummer  wordt er op muziek van ritme gewisseld. Het is duidelijk dat ook hier het artistieke deel belangrijk is. Het uitvoeren van passen en patronen op de muziek moet weer als eenheid gebeuren.

Kunstrijden
Het kunstrijden kunnen we verdelen in het vrijrijden, figuren, paarrijden en roldansen.

Vrijrijden
Dit noemt men ook wel kür-rijden.
Hierbij rolschaats je op muziek waarbij sprongen, pirouetten en passen één geheel vormen. Dit doet men individueel.

Figuren
Bij het figuurrijden wordt gebruik gemaakt van de cirkels die op de vloer staan. De doorsnede van de cirkels zijn 4, 5 en 6 meter. De figuren worden voorwaarts of achterwaarts, binnenwaarts of buitenwaarts gereden op één been. De verplichte elementen (achtvorm, slangenboog, paragraaf en lussen) worden in cirkelvorm precies op de lijnen van de cirkel gereden en vraagt veel concentratievermogen van de rijd(st)er.

Paarrijden
Paarrijden is het samen rolschaatsen op muziek waarbij het paar eenheid uitstraalt. Het rolschaatsen bestaat dan uit het gelijktijdig uitvoeren van sprongen, pirouettes, passen en paarrijelementen.

Roldansen
Deze discipline kent 2 categorieën, t.w.: het paardansen en het solodansen (ook wel roldansen genoemd). Het "dansen" is een discipline die nauw aansluit bij het paarrijden. Het grote verschil tussen beide disciplines is dat bij dansen geen sprongen en liften boven het hoofd worden toegestaan. Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie moeten uitgevoerd worden. Dit vraagt een goede rolschaatsvaardigheid.Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu